Grudzień

Sikorka bogatka ( Parus major )

Niewielki ptak, częściowo wędrowny z rodziny sikor. Obie płcie ubarwione niemal identycznie. Latem żywią się głównieowadami i bezkręgowcami, zimą pokarmem roślinnym, szczególnie chętnie nasionami roślin oleistych. Zimą chętnie przemieszcza się w pobliże osad ludzkich gdzie łatwiej jej zdobyć pokarm.




projekt i realizacja OGICOMCopyright by Woliński Park Narodowy